Ce inseamna aurul 585?

De-a lungul istoriei, aurul a fost prețuit pentru frumusețea și strălucirea sa naturală. Din acest motiv, multe culturi au văzut aurul ca pe o reprezentare a soarelui.

 Aurul, comoara zeilor cu puteri nebănuite asupra muritorilor 

 1. Extragerea aurului
 2. Legende despre aur
 3. Puritatea aurului
 4. Culoarea aurului
 5. Cum verificăm veridicitatea aurului

Aurul este folosit încă din mileniul IV î. Hr. în confecționarea bijuteriilor.

De-a lungul timpului au fost extrase 190.000 tone aur din care două treimi în ultimii 70 de ani. Anual se extrag 2.500 tone.

Extragerea aurului

Spălarea nisipului aurifer

O metodă primitivă dar folosită și astăzi de căutătorii amatori de aur. Se bazează pe principiul că aurul este mai greu decât nisipul și se depune pe fundul vasului în care este spălat, fie într-o tavă rotundă, fie în jgheaburi, undele căptușite cu o pâslă prin care se scurge apa și nisipul, lăsând în urmă aurul.

Extragerea chimică

 • Amalgamarea

Procesul implică dizolvarea aurului în mercur. Aurul este pisat și amestecat cu mercurul, iar rezultatul încălzit la temperaturi foarte înalte care determină evaporarea mercurului. Aurul rămas este apoi rafinat pentru a fi separat de alte metale. Această metodă se mai folosește în unele țări, dar este nocivă și periculoasă, din cauza riscului de otrăvire.

 • Metoda cianurării

Cea mai răspândită metodă de recuperare a aurului a fost brevetată în secolul al 19-lea. Prin cianurare, aurul este oxidat într-o soluție de cianură. Procesul este toxic și există anumite proceduri și reglementării în privința metodei pentru a impacta cât mai puțin mediul înconjurător.

Aur masca

Legende despre aur

Din Europa în Africa și Asia până în America, aurul a inspirat multe povești încă din cele mai vechi timpuri. Pe lângă aura de bogăție și prestigiu, în unele culturi aurul este considerat a avea puteri mistice. Multe povești au circulat despre căutătorii de aur și comori.

 • El Dorado

Legenda lui El dorado a inspirat pe mulți să își petreacă viața în căutarea orașului poleit cu aur, inclusiv pe conchistadorii spanioli. Povestea este bazată pe ritualul aztec prin care căpetenia tribului era poleit cu aur, urcat pe o plută și înconjurat cu grămezi de aur și pietre prețioase.

 • Regele Midas

Legenda spunecă într-o zi Silenus – prieten al zeului Dionisos s-a rătăcit în grădinile de trandafiri ale regelui Midas. Pentru că Midas s-a purtat frumos cu Silenius, Dionisos i-a făgăduit că îi va îndeplini o dorință. Lacom, Midas i-a cerut ca tot ce atinge să se transforme în aur. Dionisos i-a îndeplinit dorința, dar când Midas a vrut să se ospăteze, nu a putut mânca nimic pentru că toată mâncarea și băutura pe care o atingea se transformau în Aur. Speriat, Midas i-a cerut zeului să îl scape de darul său și Dionisos l-a sfătuit să se scalde în râul Pactolus. Midas și-a pierdut puterea, și albia râului în care s-a scăldat a rămas acoperită cu aur.

 • Oala fermecată

Legendele irlandeze vorbesc despre spiridușii care strâng aur și îl păstrează într-o oală pe care o ascund la capătul curcubeului. În cultura românească este povestea cu Prâslea cel voinic și merele de aur.

Lingou aur pur

Puritatea aurului

Karatul este unitatea de măsurare a purității aurului. Cu cât este mai mare caratajul, cu atât mai pur aurul. Aurul pur este de 24 de Karate. Dar pentru că aurul în stare pură este maleabil, pentru a putea fi folosit la confecționarea bijuteriilor, el trebuie combinat cu alte metale, scăzându-i astfel puritatea.

Aur 24K       Puritate    99 %

Aur 22K       Puritate    91.6 %

Aur 21K       Puritate    87.5 %

Aur 20K       Puritate    83.3 %

Aur 18K       Puritate    75.0 %

Aur 14K       Puritate    58.5 %

Aur 12K       Puritate    50.0 %

Aur 8K         Puritate    33.3 %

De obicei, o bijuterie poartă marca purității aurului, de exemplu „14K” sau „585”.

Pe vremuri, această marcă era imprimată cu o ștanță, astăzi este gravată cu laser, împreună cu marca producătorului. Pentru bijuterii care vor fi purtate în fiecare zi, aurul de 14K este ideal pentru că e mai rezistent la zgârieturi.

Alte intrebuințări ale aurului:

– Industria medicală

– Medicină

– Fotografie

– Industria electronică

Aur culori

Culoarea aurului

Aurul în stare pură este galben, dar în diverse aliaje poate dobândi altă culoare.

 • Aurul alb

Este obținut dintr-un aliaj cu nichel, zinc și cupru pentru a-i crește maleabilitatea. Din acest motiv, unele persoane care au alergie la nichel nu pot purta aurul alb obținut astfel, dar pot opta pentru bijuterii obținute cu alte aliaje, cum ar fi aur-paladiu-argint.

 • Aurul galben

Aliajele uzuale pentru aurul galben sunt : aur (75% pentru aurul 18K), 15% cupru și 10% argint

 • Aurul roz

Este obținut dintr-un aliaj cu cupru și argint Aurul roz de 18K conține de obicei 75% aur, 20% cupru, 5% argint

 • Aurul cenușiu

Aliajele conțin de obicei aur și paladium. O alternativă mai ieftină este adăugarea de argint, magneziu și cupru.

 • Aurul albastru

Este un aliaj de aur cu galiul și indium. Aliajul cu indium conține 46% aur și 54 indium. O altă metodă de obținere a aurului albastru este încălzirea unui aliaj de 75% aur, 24.4% fier și 0.6% la temperaturi de până la 600°C, pentru obținerea unui strat de oxid.

 • Aurul negru

Se poate obține prin oxidarea unor aliaje bogate în cupru sau cobalt, tratatate cu sulfură de potasiu.

Cum putem verifica autenticitatea aurului

Cum verificam autenticitatea aurului