Perla de cristal Swarovski

Cand am inceput sa lucrez foloseam exclusiv perle de cultura. Ulterior am folosit perla Swarovski si pe cea de Mallorca pentru ca, desi sunt artificiale aceste perle ofera multe posibilitati din punct de vedere al design-ului bijuteriei si implicit al paletei cromatice. Din punctul meu de vedere perla Swarovski este un produs cu un raport foarte bun calitate-pret.
Exemplele de culori de perle din galeria alaturata argumenteaza. Nuantele matifiate de perla Iridiscent se asorteaza perfect cu elementul lucrat cu 12 cristale biconice Swarovski in nuanta similara.

Dar ce sunt de fapt ele?
Japonezii perfectioneaza incepand cu primele decenii ale secolului al XX-lea perlele de cultura si ulterior apar perlele false, cu mijlocul din sticla.
Intre timp, compania austriaca Swarovski lanseaza un produs similar, dar din punct de vedere calitativ net superior.
Perla Swarovski este o imitatie de perla care are drept miez un cristal Swarovski. Sunt create in aproximativ 30 de nuante si culori, iar straturile de acoperire care au aspect metalic includ alama, aur luminos, bronz, aur si cupru.

Cele albe sau in nuante similare au la baza tot margica de cristal Swarovski peste care se adauga multe straturi de sidef. Fiecare perla Swarovski prezinta un aspect mult mai luminos decat alte perle de imitatie. Aici este diferenta. Din punct de vedere calitativ nu exista termen de comparatie intre perlele Swarovski si perlele imititatie ieftine pentru ca desi modul de fabricare este similar, in cazul perlelor imitatie comune margica centrala e de plastic.
In cazul perlelor Swarovski, folosindu-se cristale in locul margelelor din plastic se obtine o imitatie realista, efectul de stralucire si impresia de perfectiune fiind surprinzatoare.
Perlele simulate pot prezenta unele dezavantaje. Diverse substante din industria cosmetica le pot afecta usor prin pierderea stralucirii sau pot determina deteriorarea stratului de acoperire. Deoarece perle false sunt usor de zgariat, ele nu se pot curata. Perlele Swarovski, pe de alta parte, sunt lavabile si nu se deterioreaza de la parfum sau transpiratie, fiind si deosebit de rezistente la zgarieturi.
Exista un cult al femeilor vis a vis de purtarea perlei. Autentica sau nu a fost purtata cu fervoare in ultimii 4000 de ani si beneficiaza de o istorie interesanta:
Chinezii credeau despre perle ca sunt lacrimi de sirena.
Grecii erau convinsi ca o perla se formeaza cand un fulger atinge marea.
Dupa descoperirea Lumii Noi, Cristofor Columb se întoarce, în 1498, cu un sac in care are un corn al abundentei plin cu perle naturale.
Se estimeaza ca la începutul secolului al XVI-lea, Spania ar fi cules deja mai mult de 118 milioane de perle.
Perlele sunt un semn al statului in Europa Occidentala, fiind des intalnite la curtile regale ale urmatoarelor secole.
Revolutia franceza destrama tezaurul de perle de la Curte, majoritatea fiind furate, vandute sau imprastiate. Napoleon Bonaparte incearca sa le recupereze, astfel ca setul de perle devine la moda in timpul lui.
1962- Madison Square Garden si „Happy Birthday, Mister President”- Marlyn Monroe apare imbracata in 2500 de briolete Swarovski:)
Historic Marilyn Monroe JFK Dress